25 Temmuz 2012 Çarşamba

Bir Yaşdönümü Rüyası - Erendiz Atasü

Ben daha önce nasıl okumamışım bu kadını diye kafamı duvarlara duvaralara vursam yeridir. İnci Aral'a duyduğum "size anne diyebilir miyim?" duygularımdan sonra Erendiz Atasü'ye de annemin en sevdiği aile üyesi büyük teyzem duyguları beslemekteyim. Hani annemle teyzem otururlar saatlerce konuşurlar ondan bundan, ben de dinlerim böyle ayaklarının dibine oturup, sonra bunlar iki koltuğa kıvrılıp uyurlar da benim de uykum gelir. İşte böyle bir sahne yaşamak isterim bu iki kadınla, o derece seviyorum, bilmem anlatabildim mi? 

Romana gelirsek, Feride'nin hayatını okuyoruz. Feride-Ferhat, Feride-Şirin, Feride-Sedat, Feride-Kamuran, Feride-Feride;  bir kadını okuyoruz, bir çok ilişki içinde. Güzel bir kadın Feride, güzel derken tipini bilmem de içi güzel bir kadın. Lisede bir öğretmenimiz vardı Cevriye Hanım o canlandı hep gözümde Feride'yi okurken, zayıf böyle kara kuru bir kadındı, kambur dururdu, saçına falan özen göstermezdi, azıcık dik dursa kendine güvense diye içimden geçirirdim, iyi niyetli bir öğretmendi ve tüm iyi niyetli öğretmenlerimiz gibi biz onu hiç dinlemezdik... Feride'de iyi niyetli, saf, ve bayağı da şaşkın bir kadın. Daha fazla anlatmayacağım da, ben okurken çok keyif aldım, çok güzel, çok özenli, su gibi, ıkınılmamış sıkınılmamış kelimeler, cümleler okudum, iyi geldi.

Kitabın kapağını hiç beğenmedim. Çocuk gelişim kitabı kapağına benzemiş, olmamış bence.


10 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Erendiz Atasü'nün bütün kitaplarını okudum yıllar içinde. Kendisiyle bir okuma gününde sohbet etmek, sakin sesinden bir öyküsünü dinlemek, onu şaşırtıp mutlu eden bir soru sormak ve kitabımı imzalattırmak şansını da yakalamışımdır. Ayrıca kendisi bizim Ankara'daki evin yakınlarında oturur ve sık sık fotoğrafçıda veya markette karşılaşırız. Boylu boslu, cami yıkılsa mihrap yerinde ve bakar bakmaz "Hımm bu kadında kesin asil birşeyler var" diyebileceğiniz türde hoş bir hanımdır kendisi. Bu yıl biraz çökmüş gördüm ki normaldir, epeyce yaşı var çünkü. Dağın Öteki Yüzü ve Açıkoturumlar Çağı en sevdiğim kitaplarıdır. Okumadıysan öneririm. Sevgiyle...

coraline dedi ki...

leylak dalı ablacım ben de sen benim bloğa yorum bırakınca acaip heyecan yapıyorum,anlamadım niye,sanırım bayağı bir ünlüsün diye.bu okuduğum ilk kitabıydı şimdi hepsini okuyacağım ama yavaş yavaş.erendiz atasü ile markette karşılaşmak da güzel bir sahne, şanslısın :)

Leylak Dalı dedi ki...

Hahaha, ilahi demek ünlüyüm ben ha. Bir imza günü mü düzenlesem ne yapsam. Yorum bırakmasam da blogunu takip ediyorum her zaman, Erendiz'i okuyunca aşka geldim birden. Gerçekten kadına çok sık rastlıyorum sanırım oldukça yakın bir yerde oturuyor ve ben de onu görünce heyecan yapıyorum:))
Sevgiler...

Balthus dedi ki...

sevgili Caroline senle kitap zevkimiz benzeşir bir çok şey gibi, o sebeple kesin alıp okuyacağım.Leylak dalı hanımında uyarısını dikkate alacağım,ne de olsa tüm eserlerini okumuş.Hem ünlü münlü diyince,haliyle meraklanıp buradan bloguna zıplayacağım şimdi.sevgiler.. :)

pelinpembesi dedi ki...

çok sevdiğim bir yazardır, diğer kitaplarınıda tavsiye ederim. iyi okumalar...

coraline dedi ki...

@levent, iyi okumalarrr :)

coraline dedi ki...

mrb buket,evet evet okuyacağım hepsini bakalım:)

Balthus dedi ki...

Mail kutuma daha sık bakmalıyım :) Buket'de tavsiye ettiyse kesin okunacak artık :)

Adsız dedi ki...

Buralar ne olmuş böyle? Kuzunun yokluğunda bir yenilenmiş, toprak altından eskiler kendini göstermiş...

coraline dedi ki...

evet esra:)boş günlerde itinayla bir sürü şeyle uğraşılır :):):)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...